Artikel | Adaptive Spaces

Hoe maakt u uw winkel duurzaam en ecologisch?

Ook als u een winkel uitbaat, kan u dat op een duurzame manier doen. Hier zijn alvast enkele ideeën die u zullen helpen bij het inrichten of herinrichten van uw winkel in België.

juni 26, 2023

Door Sebastien Vander Steene

Sustainable Stores_972x1296

Duurzaam ondernemen is al lang veel meer dan een trendy gimmick; het is een noodzaak voor elk bedrijf, klein of groot, dat zichzelf serieus neemt. Dat uw zaak duurzaamheid weerspiegelt, is niet alleen voordelig voor uw imago, het bespaart u ook heel wat kosten. 

Volg zoveel mogelijk de ecodesign-richtlijnen voor uw winkelinterieur.

Van de ruwbouw tot de aankleding, alles wat deel uitmaakt van de constructie van uw winkel, bepaalt de duurzaamheid ervan. Daarbij zijn niet alleen de materialen van belang, maar ook het formaat, de vorm, de manier van plaatsen, de herkomst en het transport. Ook het onderhoud en de schoonmaak van materiaal speelt een rol, en uiteraard wat ermee gebeurt ‘op het einde’: kan het hergebruikt of gerecycleerd worden? De perfecte richtlijnen hiervoor vindt u grafisch overzichtelijk samengevat in het Ecodesign- of het LiDS-wiel (Lifecycle Design Strategy).
 
LIDS-wheel in CBRE design

Laat geen energie verloren gaan en beperk uw verbruik

Een goed geïsoleerd gebouw kan een immens verschil maken op uw verbruik van brandstof of elektriciteit voor de verwarming én de koeling van uw winkelruimte. Met efficiënt isolatiemateriaal, isolerend vensterglas en degelijke ramen vermijdt u het verlies van kostbare energie. Om warmteverlies te voorkomen aan de inkom, kan u met een luchtgordijn werken. Ook een eco-energetisch verwarmings- of aircosysteem draagt bij tot lagere verbruiksfacturen. En voor uw verlichting maakt u het best gebruik van ledlampen en bewegingssensoren.

Koop verantwoord

U hoeft geen bio-winkel te runnen om een duurzaam aanbod te hebben voor uw klanten. Zorg er wel voor dat wie eerder voor bio kiest, ook in uw zaak terecht kan. Geef daarbij voorrang aan lokale seizoenproducten. Zo beperkt u het transport én steunt u de plaatselijke ondernemers.

Werp minder weg, recycleer meer

Maak het uw klanten en medewerkers mogelijk om aan recyclage te doen in uw winkel, met bijvoorbeeld inzamelpunten voor glazen flessen, PMD, papier en karton. Vermijd plastic zakjes zodat klanten hun eigen boodschappentas of een herbruikbare tas met uw logo gebruiken. Schenk producten die de vervaldatum naderen aan de voedselbank of aan een liefdadigheidsinstelling.

Maak met kleine gewoontes een groot verschil

Door eenvoudige, dagelijkse zaken anders aan te pakken, kan u collega’s en klanten inspireren: vaker de fiets of het openbaar vervoer gebruiken in plaats van de wagen, deelnemen aan een evenement rond duurzaamheid, shoppen in een tweedehandswinkel, gerecycleerde materialen gebruiken … Het zijn allemaal schijnbaar onbenullige handelingen die wel aantonen dat u consequent op een duurzame manier door het leven stapt. Wedden dat uw voorbeeld aanstekelijk werkt?

Wilt u graag wat meer info over het openen van een winkel in België of hebt u andere vragen? Dan kan u altijd terecht bij ons Retail team.

Contact

Gerelateerde diensten