Artikel | Adaptive Spaces

Hoe opent u een pop-up winkel in België?

Duiken er pop-upplannen bij u op? Dit zijn de regels.

maart 14, 2023

Door Eline Dhaenens

Pop-Up Blog_Basic Hero 972 x1296 px

U ziet ze steeds vaker opduiken in de stad: pop-upwinkels. Een zomervakantie lang of tijdens de eindejaarsperiode openen ze de deuren. Het kan daarbij gaan om een winkel, een horecazaak of een expo-ruimte. Wat zijn de redenen en de voordelen van het openen van een pop-up in België? Hoe zit dit wettelijk in elkaar? En gelden die regels overal?

Van tijdelijke aard

De naam wijst vooral op het plots opduiken van zo’n zaak, en dat geldt evenzeer voor het plots weer verdwijnen ervan. Kortom: een pop-up is tijdelijk. Voor de huurder kan dat interessant zijn om een start-up te testen of om een concept van korte duur te commercialiseren. Voor de eigenaar van het pand is deze formule handig om een tijdelijke invulling te vinden, bijvoorbeeld in afwachting van een bouwvergunning.

Geen traditioneel huurcontract

Wie een handelspand huurt, weet dat deze wetgeving heel strikt is, vooral in het voordeel van de huurder. We spreken dan over contracten van 9 jaar, met om de drie jaar de mogelijkheid voor de huurder om het contract op te zeggen, of om na 9 jaar het contract te hernieuwen. De eigenaar is dus minstens 9 jaar lang aan zijn huurder gebonden. De pop-upformule is veel flexibeler, maar biedt de huurder minder zekerheid.

Een jaar of minder

De huurperiode van een pop-up is heel wat korter: enkele maanden tot maximaal 1 jaar. Daarna heeft de huurder geen recht op hernieuwing. Vroeger vertrekken kan wel, met een opzegperiode van 1 maand. De verhuurder heeft dan weer geen eenzijdige opzegmogelijkheid. Wil de huurder na een jaar toch verder huren, dan moet hij overgaan naar een traditioneel huurcontract en spreken we dus niet langer van een pop-up.

Rechten en plichten

Na het overeenkomen van de huurprijs, kan de pop-up zaakvoerder aan de slag. Als huurder mag hij niet onderverhuren en moet hij zorgen voor de nodige vergunning(en), een brandverzekering en betaalt hij uiteraard de nutsvoorzieningen die hij gebruikt. Verbouwingswerken zijn toegelaten en voor rekening van de huurder, zolang de kostprijs ervan niet meer is dan een jaar huur. De eigenaar mag achteraf zelf bepalen wat er met die verbouwing gebeurt: hij kan eisen dat het gebouw er weer uitziet als voorheen, of de verbouwing behouden, zonder vergoeding. 

Regionale verschillen

Pop-up-plannen? Hou er dan rekening me dat de wetgeving niet overal gelijk is. In Brussel en Wallonië is onderverhuren bijvoorbeeld wel toegestaan, en kan de eigenaar verbouwingswerken weigeren. Vraag hierover gerust advies aan uw CBRE-consultant.

Veel pop-upsucces!

Contact

Gerelateerde diensten

  • Met geïntegreerde oplossingen, een wereldwijde visie en unieke ervaring stellen wij retailers, restauranthouders, beleggers, eigenaren en ontwikkelaar...

  • Met zijn wereldwijde expertise kan CBRE technische, marketing- en administratieve beheersdiensten voor winkelcentra leveren.

  • Bereik uitzonderlijke resultaten voor uw horeca-activiteiten met realtime consumenteninzichten, exclusieve data over restaurantmerken en praktische er...

  • Wij helpen retailers hun locatiestrategie te optimaliseren met behulp van onze eigen data, variërend van eenvoudige locatiekaarten tot complexere voor...