Artikel | Intelligent Investment

Welk soort appartement koopt u best als u het wil verhuren?

Naast een belegging op de beurs is een investering in een appartement om te verhuren een vaak gekozen alternatief voor het nauwelijks renderende spaarboekje. Een investering die zeker meer kan opbrengen, maar waarbij ook heel wat meer komt kijken. Dat de ligging cruciaal is, had u vast al begrepen. Maar wist u dat groter niet altijd een garantie is voor meer?

april 11, 2023

Door Pierre Goffin

flat-to-rent_Basic-Hero_972x1296

Kleiner is rendabeler

Een appartement met compactere oppervlakte brengt meer op dan een ruimer pand. U hoeft minder vierkante meters aan te kopen, maar de huurprijs die u kan aanrekenen, ligt vaak in de buurt van die van een grotere ruimte. Zo bedraagt de huurprijs van een appartement van 100 m2 met twee slaapkamers nauwelijks meer dan die van een gelijkaardig appartement van 90 m2. In bepaalde wijken komt de huurprijs van een studio in de buurt van die van een appartement met één slaapkamer. De studio zal u minder investering kosten, terwijl u meer kansen hebt om het te verhuren.

Verkiest u stabiele huurders?

Kleinere oppervlakken wisselen vaker van huurder dan ruimere appartementen. De huurder van een studio zal dus over het algemeen minder lang zijn huurcontract houden dan wie een appartement met drie slaapkamers huurt. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn als u houdt van een dynamisch beheer van uw vastgoed. Toch garandeert een grotere oppervlakte niet altijd een stabiele huurder. Zo komt het steeds vaker voor dat vrienden of collega’s samen een groter appartement huren en de maandelijkse kost delen. Daarbij betaalt elke huurder zijn kamer. Studenten en jonge werknemers kiezen graag voor deze formule. Als eigenaar biedt dit u de mogelijkheid een hogere huurprijs aan te rekenen dan een gezin zou willen betalen.

Ligging is alles

U kent de zogenaamde drie belangrijkste criteria bij het kiezen van vastgoed ongetwijfeld ook: locatie, locatie en locatie. Hoe beter de ligging, hoe waardevoller en meer gegeerd uw pand. Uiteindelijk komt het erop aan dat u zoveel mogelijk potentiële huurders aantrekt. Denk ook na over het huurpubliek dat u wenst. Mikt u op jonge werknemers, dan zit u goed met een pand in een omgeving met veel commerciële en professionele activiteit. Trekt u liever studenten aan, dan is een appartement of studio in de buurt van universiteiten en scholen aangewezen.

Ken uw eigen profiel

Elk appartement is verhuurbaar. Elke locatie heeft zijn doelgroep. Bepaal vooral eerst uw eigen beleggersprofiel eer u investeert in dit soort vastgoed. En als u vragen hebt over residentiële beleggingen in België, staan onze Residential Investment Properties experts tot uw beschikking.

Contact

Gerelateerde diensten